![]() | ![]() |
Την τελευταία πενταετία, όλο και περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες κυρίως από Συρία, Ιρακ, Βόρεια Αφρική και Αφγανιστάν έρχονται στην Ευρώπη αναζητώντας άσυλο και μια καλύτερη ζωή. Χώρες όπως η Γερμανία, η Σλοβενία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Ελλάδα και η Ισπανία έχουν ανάγκη να ενσωματώσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους με ίσους όρους στις κοινωνίες τους. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μια διεθνής συνεργασία των προαναφερθέντων χωρών και να επωφεληθούν από κοινές εμπειρίες καθώς και από παραδείγματα καλών πρακτικών.
Οι παράγοντες-κλειδιά για την ενσωμάτωση των νέων μεταναστών/προσφύγων στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι η εκπαίδευση, η κατάρτιση, η γλώσσα και η εργασία. Πολύ συχνά οι νέοι μετανάστες/πρόσφυγες δεν μπορούν να λάβουν κάποια επίσημα έγγραφα και πιστοποιητικά από τις χώρες τους. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις, τα εκπαιδευτικά συστήματα διαφέρουν πολύ από τη μία χώρα στην άλλη. Οι παραπάνω λόγοι, σε συνδυασμό και με άλλους, καθιστούν δύσκολη την αναγνώριση και πιστοποίηση οποιουδήποτε είδους επίσημου εγγράφου και επομένως δυσκολεύουν πολύ τους ανθρώπους αυτούς να βρουν μια δουλειά που να ταιριάζει με αυτά που ήδη γνωρίζουν. Ειδικά η αναγνώριση γνώσεων και δεξιοτήτων σχετικές τόσο με τις καθημερινές δραστηριότητες όπως η δουλειά, η οικογένεια ή η ψυχαγωγία όσο και αυτές που δεν έχουν αποκτηθεί μέσω εκπαιδευτικών φορέων ή φορέων κατάρτισης, κλπ, έχουν ιδιαίτερη σημασία γι΄ αυτούς/-ες. Με λίγα λόγια, οι μετανάστες/πρόσφυγες έχουν ανάγκη να κάνουν ορατές και πιστοποιήσιμες τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει μέσω μη-τυπικών ή άτυπων διαδικασιών.
Το εργαλείο ProfilPASS είναι ένα εργαλείο που στηρίζεται στην αντίληψψη ότι οι άνθρωποι έχουν αποκτήσει πολλές γνώσεις και δεξιότητες αλλά δεν είναι σε θέση να τις αντιληφθούν ως τέτοιες. Είναι ένας τρόπος ανάδειξης κρυμμένων δεξιοτήτων, ενδιαφερόντων και πόρων που έχει το κάθε άτομο. Δημιουργήθηκε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού πρόγραμματος ΚISS (www.profilpass-international.eu) που έχει ήδη προσαρμοστεί και μεταφραστεί στα Γαλλικά, τα Βοσνιακά, τα Ισπανικά, τα Αγγλικά, το Σλοβένικα και τα Ελληνικά. Έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε εκπαιδευτικές και συμβουλευτικές διαδικασίες με νέους ενήλικες που ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τους εαυτούς τους ώστε να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους ή να βρουν μια δουλειά που να ταιριάζει περισσότερο με τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους.
Το ProfilPASS είναι ένα εργαλείο αυτο-αξιολόγησης που βοηθάει τους ανθρώπους να αναστοχαστούν. Καθώς αυτή η διαδικασία είναι από μόνη της μια πρόκληση, είναι σημαντικό οι νέοι μετανάστες και πρόσφυγες να στηρίζονται από επαγγελματίες συμβούλους. Αυτοί οι σύμβουλοι θα εκπαιδευτούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Συμπληρωματικά του εργαλείου ProfilPASS, στα πλαίσια του προγράμματος σα στόχο έχουμε την ανάπτυξη ενός συνόλου εργαλείων που θα αξιολογούν τις δεξιότητες από μια εξωτερική προοπτική. Όλα τα εργαλεία θα συλλεχθούν και θα αποτελούν μέρος μιας “εργαλειοθήκης”. Στο πρόγραμμα θα λάβουν μέρος γύρω στους 120 νέους μετανάστες/πρόσφυγες οι οποιοι/-ες θα υποστηρίζονται από 30 συμβούλους από 6 χώρες. Οι σύμβουλοι θα εκπαιδευτούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος πάνω σε εκπαιδευτικό υλικό και μεθόδους στο πώς να κάνουν χρήση της εργαλειοθήκης (toolkit) που θα παραχθούν στα πλαίσια του έργου.
Τέλος, η εργαλειοθήκη (toolkit) θα εφαρμοστεί σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες.
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να δημιουργήσει δύο βασικά προϊόντα:
1. Την εργαλειοθήκη για αξιολόγηση των δεξιοτήτων των νέων μεταναστών και προσφύγων, στηριζόμενη στο ProfilPASS
2. Υλικό αναφοράς (εκπαιδευτικό πρόγραμμα και οδηγίες χρήσης) για την εργαλειοθήκη.
Και τα δύο εργαλεία θα είναι διαθέσιμα δωρεάν και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όποιον/όποια ενδιαφέρεται, ελεύθερα. Εργοδότες, νέοι μετανάστες/πρόσφυγες και οργανισμοί που δουλεύουν με νέους μετανάστες/πρόσφυγες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εργαλειοθήκη και να ωφεληθούν από αυτή και μετά το τέλος του προγράμματος. Μακροπρόθεσμα, τα αποτελέσματα του προγράμματος θα προωθήσουν την ενσωμάτωση των νέων μεταναστών και προσφύγων.
Πληροφορίες του προγράμματος
Τίτλος προγράμματος: ASSESSING COMPETENCES FOR FUTURE (Αξιολογώντας Δεξιότητες για το Μέλλον) – SCOUT
Αριθμός έγκρισης: 2017-1-DE02-KA204-004194
Περίοδος υλοποίησης: 1/10/2017 – 30/9/2019
Εταίροι
- Συντονιστής φορέας: Deutsches Institut fuer Erwachsenenbildung eV Leibniz-Zentrum für Lebenslanges Lernen, Γερμανία
- DEFOIN Formacion para el Desarrollo y la Inserción, Ισπανία
- ΔΑΦΝΗ ΚΕΚ, Ελλάδα
- Andragoski zavod Ljudska univerza Velenje, Σλοβενία
- DIE BERATER UNTERNEHMENSBERATUNGS GESELLSCHAFT MBH, Αυστρία
- SwIdeas AB, Σουηδία