Από τις 4 έως τις 6 Σεπτεμβρίου βρέθηκαν στην Πάτρα τα στελέχη του Solidar και του Solidar Foundation όπου πραγματοποίησαν επίσκεψη μελέτης στις εγκαταστάσεις του ΔΑΦΝΗ ΚΕΚ με στόχο την ανταλλαγή πρακτικών, την δικτύωση μεταξύ φορέων και τη διερεύνηση κοινού τόπου συνεργασίας με φορείς της κοινωνία των πολιτών της πόλης μας.
Με την ευκαιρία αυτής της συνάντησης παρουσιάστηκαν οι δράσεις και τα έργα του ΔΑΦΝΗ ΚΕΚ μέσα από διαδραστικά εργαστήρια και συζητήσεις, ενώ το απόγευμα της Τρίτης 5 Σεπτέμβρη πραγματοποιήσαμε μια μίνι συζήτηση με άλλους φορείς της πόλης και συγκεκριμένα την Εριφύλη, τον ΑΣΤΟ και την ΚΥΚΛΗΣΙΣ που τους ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία τους και τις παρουσιάσεις τους.
Παράλληλα με την επίσκεψη μελέτης, το πρωί της Τετάρτης 6 Σεπτεμβρίου τα στελέχη που συμμετείχαν πραγματοποίησαν και την ετήσια συνάντηση μελών τους υβριδικά από τους χώρους μας στην Πάτρα.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία μας έγινε πρόταση συμμετοχής ως μέλη του Solidar και μέσα στους επόμενους μήνες θα πραγματοποιήσουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για την ολοκλήρωσή της. Παρόλα αυτά η συνεργασία μας με το Solidar έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια, πρώτα με τη συμμετοχή μας στο έργου VALUE για το οποίο έχουμε φτιάξει ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ με τη συμβολή των μελών του ΑΣΤΟ και της ΚΥΚΛΗΣΙΣ, την κοινή μας συμμετοχή ως εξωτερικοί συνεργάτες μαζί και με το ΕΑΕΑ και άλλους φορείς στο έργου TRASNVAL-EU μέσω της συνεργασίας μας με την LLLPlatform, καθώς επίσης και το έργο μας ΑΚΑ που είναι σε φάση υλοποίησης και θα ανακοινώσουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες τα εργαστήριά του σχετικά με την διαγενεακή αλληλεγγύη σε θέματα πολιτικής συμμετοχής.
Λίγα λόγια για την SOLIDAR
Το Ινστιτούτο Solidar αποτελεί την Ευρωπαϊκή Συνεργασία φορέων από διάφορες χώρες, οι οποίοι επιδιώκουν τον προοδευτικό μετασχηματισμό της κοινωνικής πραγματικότητας σε διάφορα επίπεδα με την συμμετοχή των πολιτών. Η δουλειά του Solidar συνοψίζεται στις εξής 6 θεματικές/πυλώνες: «Πραγματοποίηση μιας Κοινωνικής Ευρώπης για Όλους», «Οργάνωση Διεθνών Προοδευτικών Συμμαχιών», «Ανάπτυξη κοινωνιών μάθησης & βιωσιμότητας», «Διασφάλιση Δίκαιης Μετάβασης», «Συνέδριo για το Μέλλον της Ευρώπης» και «Απονομή Βραβείου Silver Rose».
Όσον αφορά τον πυλώνα «Ανάπτυξη κοινωνιών μάθησης & βιωσιμότητας» μέσα από τον οποίο έχουμε πραγματοποιήσει τη συνεργασίας μας, εστιάζει στα εξής θέματα:
- Προώθηση της εκπαίδευσης του παγκόσμιου πολίτη, της δημοκρατίας, της διαπολιτισμικής μάθησης και του γραμματισμού στα μέσα ενημέρωσης – Καταπολέμηση όλων των μορφών παραπληροφόρησης και διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένου του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, και ανάπτυξη μιας στρατηγικής που να υποστηρίζει ενεργά τη δημιουργία κοινωνιών και χώρων εργασίας χωρίς αποκλεισμούς.
- Αναγνώριση της προστιθέμενης αξίας της μη τυπικής και άτυπης μάθησης (NFIL) για την απόκτηση ικανοτήτων που οδηγούν στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών, τη χειραφέτηση και την ικανότητα προσαρμογής στις ταχείς συστημικές αλλαγές και όσον αφορά τη δυναμική της αγοράς εργασίας. Η επίτευξη της αναγνώρισης της προηγούμενης μάθησης και της NFIL σημαίνει την καθιέρωση μαθησιακών διαδρομών και μεθόδων επικύρωσης που επιτρέπουν τη μετάβαση μεταξύ των εκπαιδευτικών συστημάτων. Για να επιτευχθεί αυτή η αναγνώριση στο NFIL, προωθούμε την επικύρωση των δεξιοτήτων, ικανοτήτων και γνώσεων που αποκτώνται μέσω αυτού.
- Να καταστεί και να προωθηθεί η συμμετοχή στη δια βίου και πολύπλευρη μάθηση πραγματικότητα για όλους, ιδίως εκείνων με ευάλωτο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, οι οποίοι βρίσκονται μακριά από την επίσημη εκπαίδευση. Η επίτευξη μιας δίκαιης μετάβασης σημαίνει επίσης να διασφαλιστεί ότι οι ικανότητες και οι δεξιότητες των ανέργων με υψηλό μορφωτικό επίπεδο δεν υποβαθμίζονται και ότι βρίσκουν τη θέση τους σε μια μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας. Όλα αυτά διασφαλίζοντας παράλληλα μια μαθητοκεντρική διαδικασία στην οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι στην εκπαίδευση συμβάλλουν με ολιστικό τρόπο, προωθώντας επίσης την ολιστική προσέγγιση του σχολείου.
- Εξισορρόπηση των ψηφιακών όρων ανταγωνισμού με την υποβολή συστάσεων πολιτικής για την εξάλειψη του ψηφιακού χάσματος (υποδομές και δεξιότητες)- ευαισθητοποίηση του δικτύου για να διασφαλιστεί ότι η ψηφιακή διάσταση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών και η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης αντιμετωπίζονται δεόντως από τις πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης για την προώθηση της ένταξης και για να εξυπηρετήσει η ψηφιακή επανάσταση την ευημερία των ανθρώπων, με βάση την προσέγγιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προώθηση της ανταλλαγής και διάδοσης καινοτόμων καλών πρακτικών από τα μέλη.
Οι συμμετέχοντες στην επίσκεψη εκπροσωπούσαν τους ακόλουθους φορείς:
- SOLIDAR & Solidar Foundation, Βέλγιο
- Diaspora Sem Fronteiras, Πορτογαλία
- Rede Sem Fronteiras, Πορτογαλία – Βραζιλία
- Centre for Labour Rights (CLR), Αλβανία
- Willi-Eichler Akademie (WEA), Γερμανία
- Institute for Social Integration (ISI), Βουλγαρία
- Initiative for Development and Cooperation (IDC), Σερβία
- Samaritan International (SAMI)
- Pour la Solidarité (PLS), Βέλγιο
- Community Development Institute (CDI), Βόρεια Μακεδονία
- Center for Peace Studies (CMS), Κροατία
- Movimiento por la Paz, el Desarme y la Libertad (MPDL), Spain
- DAFNI KEK, Greece