Εισαγωγή


Το συγκεκριμένο μάθημα είναι αποτέλεσμα των επιμορφώσεων των στελεχών του ΔΑΦΝΗ ΚΕΚ στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ "Professionalism for Adult Educators and Emotional Readiness" (Βασική Δράση 104: Εκπαιδευτική Κινητικότητα Στελεχών Φορέων
Εκπαίδευσης Ενηλίκων).
Ολες οι επιμορφώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αγγλική γλώσσα και γι' αυτό το λόγο οι περισσότερες πηγές που παρατίθενται είναι στα Αγγλικά.
Επίσημος τίτλος: Professionalism for Adult Educators and Emotional Readiness
Κωδικός: 2017-1-EL01-KA104-035689
Ωφελούμενος φορέας: ΔΑΦΝΗ ΚΕΚ
Φορείς που ανέλαβαν τις επιμορφώσεις:
- Ευρωπαϊκή Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΕΑΕΑ) - https://eaea.org/
- SHIPCON - http://www.shipcon.eu.com/
- DOREA - https://dorea.org/
- Europass Teacher Academy - https://www.teacheracademy.eu
Υπό την επίβλεψη του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών - Τομέας Erasmus+ - Εκπαίδευση Ενηλίκων ΚΑ1 (https://www.iky.gr/el/erasmusplus-ka1/ekpaideusienilikon-ka1)
Εισαγωγή μαθήματος
Ο χώρος της Εκπαίδευσης Ενηλίκων αποτελεί η δύναται να αποτελέσει τη θερμοκοιτίδα των κοινωνικών αλλαγών και της προόδου. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, ο μετασχηματισμός της εργασίας καθώς και οι προσφυγικές ροές και μετακινήσεις παντός τύπου συνθέτουν τον ρέοντα χάρτη των σύγχρονων κοινωνιών, οι οποίες απαιτούν αυτοστοχασμό και εγρήγορση.
Στα πλαίσια αυτά και ο ρόλος του εκπαιδευτή και εν γένει του εμπλεκόμενου στην εκπαίδευση ενηλίκων, μετασχηματίζεται. Απαιτεί τον αναγκαίο επαγγελματισμό αλλά και τη συναισθηματική ετοιμότητα ανάδρασης απέναντι στις μεστές βιογραφίες των ενηλίκων.
Το ΔΑΦΝΗ ΚΕΚ ακολουθώντας τον σφυγμό των διεργασιών μιας κοινωνίας σε συνεχή μεταλλαγή ανταποκρίνεται με την διαρκή επιμόρφωση των στελεχών και συνεργατών τους, ώστε πολλαπλά να αφουγκραστούν τα μηνύματα της νέας πραγματικότητας συνδέοντας την εμπειρία και τις προκλήσεις του τοπικού γίγνεσθαι με το ευρύτερο ευρωπαϊκό συγκείμενο . Αυτή η προσέγγιση, απαιτεί σχεδιασμό και διάδραση. Και με αυτό κατά νου διαμορφώθηκε η Επιμόρφωση των Στελεχών και Συνεργατών Εκπαιδευτών την οποία σας παρουσιάζουμε εδώ, σε τέσσερις θεματικές ενότητες, ως εξής: