Αυτή η ολοκληρωμένη έκθεση για τον εντοπισμό των αναγκών αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης και το υπόβαθρο για την ανάπτυξη των αποτελεσμάτων του έργου CONVOLUT. Πραγματοποιήθηκε μια ολοκληρωμένη ανάλυση των αναγκών της αρχικής κατάστασης, του ιστορικού και των αναγκών της ομάδας-στόχου σε όλες τις χώρες εταίρους μέσω βιβλιογραφικής έρευνας, συνεντεύξεις με εμπειρογνώμονες και ομάδες εστίασης σε όλες τις χώρες εταίρους.
Κάθε εταίρος παρείχε μια εθνική έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα, προσδιορίζοντας έτσι τις βέλτιστες πρακτικές και αντλώντας συστάσεις για την εργαλειοθήκη και την ανάπτυξη του ProfilPASS για άτομα που βρίσκονται στην αρχή της συνταξιοδότησης. Όλες οι εθνικές εκθέσεις συγκεντρώθηκαν στην παρούσα διακρατική συνολική έκθεση, η οποία συνοψίζει τα κύρια ευρήματα και τροφοδοτεί καταλυτικά τις εργασίες ανάπτυξης του νέου ProfilPASS και της εργαλειοθήκης.
Τα καθοδηγητικά ερωτήματα ήταν τα εξής:
Ακολουθούν ορισμένα βασικά ευρήματα της έκθεσης
Αξιολόγηση ικανοτήτων για συνταξιούχους: Κρίσιμη ανάγκη
Η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία των εργαλείων αξιολόγησης ικανοτήτων για τους συνταξιούχους που ενδιαφέρονται για εθελοντική εργασία. Τέτοιες αξιολογήσεις είναι απαραίτητες για να βοηθήσουν τους συμβούλους και τους συνταξιούχους να αξιολογήσουν συστηματικά τις ικανότητές τους και να τις ευθυγραμμίσουν με τις κατάλληλες ευκαιρίες εθελοντισμού. Χωρίς αυτά τα εργαλεία, υπάρχει κίνδυνος απογοήτευσης και δυσαρέσκειας μεταξύ των συνταξιούχων, γεγονός που ενδεχομένως τους αποτρέπει από τη συμμετοχή τους σε εθελοντικές δραστηριότητες. Στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τη Σλοβενία, την Ισπανία και τη Σουηδία ήταν εμφανής η απουσία ειδικών εργαλείων αξιολόγησης ικανοτήτων για συνταξιούχους. Το κενό αυτό αναδεικνύει την ανάγκη για εξατομικευμένες αξιολογήσεις που να λαμβάνουν υπόψη τις μοναδικές δεξιότητες και εμπειρίες που φέρνουν οι συνταξιούχοι στον εθελοντισμό.
Ο ρόλος του εθελοντισμού στη συνταξιοδότηση
Ο εθελοντισμός διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις προκλήσεις που συνδέονται με τη συνταξιοδότηση. Η απώλεια της επαγγελματικής ταυτότητας και των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ασημαντότητας και κοινωνικού αποκλεισμού. Ο εθελοντισμός προσφέρει στους συνταξιούχους την ευκαιρία να παραμείνουν ενεργοί, να μοιραστούν τις γνώσεις τους και να βρουν νόημα στη ζωή τους. Επιπλέον, χρησιμεύει ως προληπτικό μέτρο υγείας, καταπολεμώντας ζητήματα όπως η μοναξιά και άλλες συναφείς συνέπειες.
Ανάγκες και προσδοκίες των συνταξιούχων
Η έρευνα σκιαγραφεί τις ανάγκες και τις προσδοκίες των συνταξιούχων όσον αφορά την αξιολόγηση των ικανοτήτων και την εθελοντική εργασία. Οι συνταξιούχοι συχνά υποτιμούν τις ικανότητες που έχουν αποκτήσει κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους. Η αξιολόγηση τους βοηθά να αποκτήσουν σαφήνεια και να κατανοήσουν πού μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά. Αποτρέπει επίσης παρεξηγήσεις και συγκρούσεις, ευθυγραμμίζοντας τις προσδοκίες μεταξύ των εθελοντών και των οργανώσεων.
Κατευθυντήριες γραμμές και εργαλειοθήκες για συμβούλους
Για την υποστήριξη των συμβούλων που εργάζονται με συνταξιούχους, η έρευνα τονίζει τη σημασία των κατευθυντήριων γραμμών και των εργαλειοθηκών. Οι πόροι αυτοί θα πρέπει να προσφέρουν συμπληρωματικές μεθόδους και υλικά για την αξιολόγηση των ικανοτήτων και την καθοδήγηση των συνταξιούχων προς τις κατάλληλες θέσεις εθελοντισμού. Οι εν λόγω εργαλειοθήκες θα πρέπει να είναι φιλικές προς τον χρήστη και να ανταποκρίνονται στις ειδικές ανάγκες των συνταξιούχων, παρέχοντας σαφείς και προσιτές πληροφορίες.
Αξιοποίηση υφιστάμενων πόρων
Η έρευνα προτείνει την αξιοποίηση υφιστάμενων πόρων και καλών πρακτικών. Διάφοροι οδηγοί, εγχειρίδια και διαδικτυακές πλατφόρμες μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των συνταξιούχων. Για παράδειγμα, ο οδηγός “End of career in sight?!” παρέχει πληροφορίες για τη διαμόρφωση μιας ουσιαστικής συνταξιοδότησης, ενώ τα διαδικτυακά τεστ μπορούν να βοηθήσουν τους συνταξιούχους να εντοπίσουν τις κατάλληλες θέσεις εθελοντισμού.
Προκλήσεις και προβληματισμοί
Καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας προέκυψαν διάφορες προκλήσεις και προβληματισμοί. Ειδικότερα, μπορεί να είναι δύσκολο να παρακινηθούν οι συνταξιούχοι να υποβληθούν σε αξιολογήσεις ικανοτήτων, καθώς ορισμένοι μπορεί να προτιμούν να ασχοληθούν άμεσα με τον εθελοντισμό. Επιπλέον, πρέπει να αντιμετωπιστούν ζητήματα που σχετίζονται με τον ψηφιακό αλφαβητισμό των ηλικιωμένων πληθυσμών, ιδίως σε ένα μετα-πανδημικό πλαίσιο. Η έρευνα ανέδειξε επίσης την ανάγκη σαφούς κατανόησης των κινήτρων και των προσδοκιών των συνταξιούχων στον εθελοντισμό.
Συνοψίζοντας, η έκθεση υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της αξιολόγησης των ικανοτήτων και της υποστήριξης των συνταξιούχων που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε εθελοντική εργασία. Επισημαίνει την ανάγκη για προσαρμοσμένους πόρους και εργαλεία, καθώς και τη σημασία της αναγνώρισης των ικανοτήτων και της συνεισφοράς των συνταξιούχων. Τέλος, με την αντιμετώπιση αυτών των αναγκών, μπορούμε να δώσουμε στους συνταξιούχους τη δυνατότητα να ζήσουν ικανοποιητική και σκόπιμη ζωή στη φάση μετά τη συνταξιοδότησή τους μέσω του εθελοντισμού.
Η έκθεση είναι διαθέσιμη στα αγγλικά και μπορείτε να τη βρείτε εδώ: https://convolut.profilpass-international.eu/index.php?article_id=143&clang=1