ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΜΙΣΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑΣ: ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

20

Διάρκεια (ώρες)

5 θεματικές ενότητες

Περιεχόμενο

Βιωματικά εργαστήρια

Μεθοδολογία

δεν προβλέπεται

Αξιολόγηση

Θεματικός Κύκλος

Δεξιότητες Ζωής

Επίπεδο επιμορφωτικού προγράμματος βάσει EQF

Επίπεδο 3

Υλικό

https://ewisee.eu/youthy-about-us/glossary/

Περιγραφή

Οι βαθιά ριζωμένες ομοφοβικές και τρανσφοβικές συμπεριφορές, συχνά σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκούς νομικής προστασίας κατά των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, εκθέτουν πολλές λεσβίες, ομοφυλόφιλα, αμφιφυλόφιλα, trans, queer και intersex (LGBTQI) άτομα όλων των ηλικιών και σε όλες τις περιοχές του κόσμου σε κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα υφίστανται διακρίσεις στην αγορά εργασίας, στα σχολεία και στα νοσοκομεία, κακοποιούνται και αποκηρύσσονται από τις ίδιες τους τις οικογένειες. Επιλέγονται για σωματικές επιθέσεις – ξυλοδαρμούς, σεξουαλικές επιθέσεις, βασανιστήρια και δολοφονίες. Οι διακρίσεις και η βία με κίνητρο το μίσος κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων είναι ευρέως διαδεδομένες, βάναυσες και συχνά διαπράττονται ατιμώρητα, και είναι ακόμη χειρότερες για όσους ανήκουν σε φυλετικές κοινότητες. Είναι επίσης θύματα βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης, μεταξύ άλλων στα κρατητήρια, στις κλινικές και στα νοσοκομεία. Σε περίπου 77 χώρες, νόμοι που εισάγουν διακρίσεις ποινικοποιούν τις ιδιωτικές, συναινετικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου – εκθέτοντας τα άτομα στον κίνδυνο σύλληψης, δίωξης, φυλάκισης – ακόμη και, σε τουλάχιστον πέντε χώρες, της θανατικής ποινής (https://www.un.org/en/fight-racism/vulnerable-groups/lgbtqi-plus).

Στο πλαίσιο αυτό, οι παρακάτω εκπαιδευτικές ενότητες στοχεύουν στην εκπαίδευση και ενημέρωση των συμμετεχόντων σχετικά με τη ρητορική μίσους στο πεδίο του φύλου και της σεξουαλικότητας, καθώς και στην ανάπτυξη στρατηγικών για την προώθηση μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας. Μέσω της κατανόησης των μηχανισμών και των επιπτώσεων της ρητορικής μίσους, στόχος είναι να ενισχυθούν οι δεξιότητες των συμμετεχόντων στην αναγνώριση, την αντιμετώπιση και την αποτροπή τέτοιων φαινομένων, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός ασφαλούς και συμπεριληπτικού περιβάλλοντος για όλα τα άτομα. Κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών ενοτήτων θα χρησιμοποιηθεί ως βασικό υλικό μέρος από το Γλωσσάρι εννοιών που παράχθηκε κατά τη διάρκεια του χρηματοδοτούμενου έργου E-WISEE (Europe Working for Inclusive Sexual and Emotional Education) και το οποίο περιλαμβάνει ποικιλία ορολογίας σχετικά τη ρητορική μίσους, τον κακοποιητικό λόγο (hate speech) αλλά εξετάζει ταυτόχρονα την δυνατότητα μετάβασης προς συμπεριληπτικές πρακτικές και την υιοθέτηση συμπεριληπτικής γλώσσας και λεξιλογίου απέναντι σε άτομα που υφίστανται διακρίσεις και κακοποιητικές συμπεριφορές εξαιτίας της ταυτότητας φύλου ή/και του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Χαρακτηριστικά

Ενότητα 1 – ΕΙΣΑΓΩΓΗ

  1. Εννοιολογική αποσαφήνιση θεμελιωδών εννοιών για την οριοθέτηση του περιεχομένου
  2. Εύρεση συνδέσεων μεταξύ των αναφερόμενων εννοιών

Ενότητα 2 – HATE SPEECH: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

  1. Κατανόηση των συνιστωσών της ρητορικής μίσους και των τρόπων εκδήλωσής τους στο πλαίσιο του φύλου και της σεξουαλικότητας.
  2. Εξέταση των ψυχολογικών, κοινωνικών και νομικών επιπτώσεων της ρητορικής μίσους στα άτομα και τις κοινότητες.

Ενότητα 3 – INCLUSIVITY: ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗΣ

  1. Κατανόηση της έννοιας της συμπερίληψης και της σημασίας εφαρμογής της στο πλαίσιο του φύλου και της σεξουαλικότητας.
  2. Εξάσκηση σε συμπεριληπτικές πρακτικές με άξονα τη βιωματική εμπειρία μάθησης

Ενότητα 4 – ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΟ ΛΟΓΟ

  1. Μετάβαση από τον κακοποιητικό λόγο και τη ρητορική μίσους στην συμπεριληπτική γλώσσα.
  2. Έμπρακτος σχεδιασμός δράσης για τη δημιουργία ασφαλών και συμπεριληπτικών περιβαλλόντων για άτομα που αντιμετωπίζουν διακρίσεις και κακοποίηση λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και της ταυτότητας φύλου τους.

Ενότητα 5 – ΠΕΡΙΛΗΨΗ – ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

  1. Ανακεφαλαίωση, Αναστοχασμός, Ανατροφοδότηση για το σύνολο των εκπαιδευτικών ενοτήτων
αναμένεται να προστεθούν πληροφορίες
αναμένεται να προστεθούν πληροφορίες

Πιστοποιητικό δια ζώσης παρακολούθησης

E-WISEE (Europe Working for Inclusive Sexual and Emotional Education): https://ewisee.eu/

αναμένεται να προστεθούν πληροφορίες

Συνημμένα

Τα παρακάτω αρχεία παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το σκοπό, τις δραστηριότητες και τη μεθοδολογία κάθε ενότητας.

[GR/EL] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ_ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΜΙΣΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑΣ – ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΝΟΤΗΤΩΝ
[EN] HATE SPEECH SEMINAR – CONTENT DESCRIPTION

 

Επικοινωνία – Υπεύθυνη/-ος Προγράμματος

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ